4D ultrazvuk

Dom Zdravlja DCM poseduje VOLUSON 730 Expert jedan od najboljih ginekoloskih aparata na svetu.
4D ultrazvuk se primenjuje u perinatologiji odnosno za praćenje trudnoće. Primenom 4D ultrazvuka prati se razvoj ploda od ranog perioda implantacije, analiza morfologije u prvom tromesečju, razvijanje ploda u drugom tromesečju kao i razvoj i ponašanje fetusa u trećem tromesečju trudnoće. Zbog visoke rezolucije slike 4D ultrazvuk omogućava otkrivanje i analizu razvojnih anomalija ploda.

4D ultrazvuk u prvom trimestru
U prvom tromesečju trudnoće ultrazvukom se utvrdjuje lokalizacija trudnoće, srčana radnja embriona, a primenom 3D i 4D ultrazvuka analizira se morfologija embriona, pupčanika i žumančane kesice.
U ovom periodu trudnoće mogu se otkriti poremećaji u razvoju trbušnog zida ploda.

907503031b35d217d6f95d190ffdaf724D ultrazvuk u drugom trimestru
Tokom drugog tromesečja primenom ultrazvuka ispituje se rast i razvoj ploda. U ovom periodu trudnoće otkrivaju se razvojne anomalije ploda odnosno njegovih vitalnih organa.
Ako trudnica nije radila genetski ultrazvuči pregled sa 12 nedelja trudnoće i Double test, poželjno je da se detaljan ultrazvučni pregled i Triple test urade sa 16-17 nedelja.
Fetalna ehokardiografija
Drugi trimestar trudnoće je i period kada se radi fetalna ehokardiografija da bi se isključile anomalije na srcu fetusa.
Kolor Doppler ultrazvuk
Takodje se tokom ovog perioda ispituje protok krvi kroz najvažnije krvne sudove fetusa. Primenom kolor Doppler ultrazvuka analizira se i protok krvi u krvnim sudovima materice da bi se na vreme otkrili poremećaji koji mogu da ukazuju da će kod trudnice nastupiti povećanje krvnog pritiska.

4D ultrazvuk u trećem trimestru
Tokom trećeg tromesečja trudnoće u okviru ultrazvučnog pregleda prati se razvoj i rast fetusa merenjem biometrijskih parametara (obima i prečnika glave, abdomena, dugih kostiju ekstremiteta). Meri se debljina i zrelost posteljice.

slike beba

Kolor Doppler ultrazvuk
Analiziraju se hemodinamski parametri u arterijskim krvnim sudovima fetusa (cirkulacija u glavi, pupčaniku, fetalnoj aorti, bubrezima, srcu) i u venskim krvnim sudovima. Takodje se ispituju i krvni sudovi materice.

4D ultrazvuk
4D ultrazvukom se u trećem tromesečju trudnoće prati fetalno ponašanje i aktivnost u materici. Analizira se fetalna morfologija i otkrivaju razvojne anomalije koje se mogu javiti u ovom periodu.

 

Kontakt

Telefoni:
+381 16 233 500,
+381 16 233 501,
+381 69 22 33 500
E-mail: poliklinikadcm@open.telekom.rs Adresa: Radanska bb,
16000 Leskovac
(preko puta Doma Zdravlja na Hisaru)
logoNEW

Dom Zdravlja DCM ja zdravstvena ustanova koja je posvećena lečenju pacijenata i to kako odraslih tako i dece.

Brze i kvalitetne medicinske dijagnostike omogućuje da u najkraćem roku dobijajete najkvalitetniju dijagnostiku i terapiju različitih oboljenja i povreda.

Informacije

Pratite nas

Dom Zdravlja DCM

Kontakt podaci

  • Radanska bb, 16000 Leskovac

  • +381 16 233 500

  • +381 16 233 501

  • +381 69 2233 500

  • poliklinikadcm@open.telekom.rs

  • dcmpult@gmail.com

Copyright © 2020 Dom Zdravlja DCM

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress