Biohemija

GLUKOZA

Glukoza je jedan od  najčešće određivanih biohemijskih parametara. Može se određivati iz periferne   krvi (ubodom u jagodicu prsta) ili iz venske krvi. U  laboratoriji „Labomedica” postoji mogućnost brzog i  efikasnog određivanja  glukoze iz krvi. Povećane vrednosti ukazuju da je u pitanju Diabetes mellitus  (šecerna bolest).   Sama bolest izaziva metabolički „požar„ u organizmu i  prouzrokuje mnogo veće i ozbiljnije posledice po zdravlje organizma, nego što suštinski visoka vrednost šecera u krvi ukazuje.
U  našoj laboratoriji smo u mogućnosti da veoma brzo i precizno uradimo:   OGTT – test opterećenja glukozom; da izmerimo HbA1C –  glikozilirani hemoglobin, koji se formira u organizmu proporcionalno  koncentraciji glukoze u krvi; da  odredimo Insulin i C Peptid (hormonalno praćenje regulacije nivoa glukoze u  krvi).

MASTI Masti (lipidi) se u organizmu čoveka koriste kao izvor  energije i kao strukturne komponente ćelija. Snižene vrednosti  lipida ukazuju na  oboljenje jetre, na intestinalna (crevna) oboljenja, a mogu ukazati i na  postojanje neke sekundarne bolesti.  Češce se javljaju  povećane vrednosti lipida u organizmu što u dužem vremenskom intervalu može  dovesti do njihovog taloženja na  krvnim sudovima  (arterioskleroza), a ako se istalože u koronarnim krvnim sudovima, mogu  prouzrokovati infarkt miokarda (srčani udar).
Da bi precizno odredili lipidni status, u našoj laboratoriji  radimo sledeće analize; Holesterol, Trigliceride, Faktor rizika i Indeks ateroskleroze, HDL, LDL, APO A, APO B.

GVOŽÐE

Gvožde – je osnovni sastojak hemoglobina čija je osnovna  funkcija da transportuje kiseonik do tkiva. Nivo  gvožđa zavisi od pola i starosti osobe. Zbog hormonskih razlika, viši je kod muškaraca u odnosu na  žene, dok se kod oba pola smanjuje starenjem. Kako na nivo gvožđa u krvi utiče fizičko  i mentalno opterećenje, a naročito stres, u večernjim satima on je smanjen.  Kod poremećaja u metabolizmu gvožđa, pored serumskog gvožda,  određuju se i TIBC (njegov kapacitet vezivanja), UIBC (nezasićen kapacitet),kao i sadržaj  Feritina (skladišti gvožde), Transferina (transportuje gvožđe), Folata,Vitamina  B12 i Haptoglobina (vezuje hemoglobin u plazmi).

BILIRUBIN

Ukupni i direktni bilirubin – su parametri koji imaju veliki  značaj za praćenje funkcije jetre. Povećana koncentracija bilirubina u serumu (hiperbilirubinemija) se klasifikuje kao:   Prehepatična žutica – oboljenja prehepatičnog porekla kao što su talasemija,  anemija   srpastih ćelija, hemolitična anemija, neonatalna žutica i  hemolitičke bolesti kod novorođenčeta.  Hepatična žutica – oboljenja na nivou jetre, nalaze se kod akutnog i hroničnog virusnog  hepatitisa, ciroze jetre, hepatocelularnog karcinoma.  Posthepatična žutica –  javlja se kod holestaze (staze žučnih puteva) i kod odbacivanja  transplantirane jetre

ELEKTROLITI

Elektroliti su sastavni deo našeg organizma i utiču na  većinu metaboličkih procesa. Najvažnija uloga je da održavaju   osmotski pritisak u organizmu, održavaju pH organizma i  regulišu srčane i mišicne funkcije. Takođe, učestvuju u oksido   –redukcionim procesima i učestvuju kao neophodni delovi ili  kofaktori u enzimskim reakcijama. Najvažniji elektroliti su: Natrijum – Na,  Kalijum – K, Hloridi – Cl, Fosfor – P, Kalcijum – Ca i Magnezijum – Mg. ENZIMI
Enzimi su proteini sa katalitičkim svojstvima, tj. deluju na  brzinu biohemijskih procesa u organizmu.  Prema mestu delovanja  klasifikovani su u tri grupe: intracelularne, sekretorne i enzime plazme.  Određivanjem   aktivnosti enzima, moguće je ukazati na lokaciju i prirodu  patoloških promena u organizmu. Najvažniji su sledeci enzimi: AST, ALT, ALP, GGT, AcP, CK, CK–MB, LDH, Pankreasna  amilaza, Lipaza i Alfa amilaza.

Kontakt

Telefoni:
+381 16 233 500,
+381 16 233 501,
+381 69 22 33 500
E-mail: poliklinikadcm@open.telekom.rs Adresa: Radanska bb,
16000 Leskovac
(preko puta Doma Zdravlja na Hisaru)

Kontaktirajte nas

Zakažite pregled/postavite pitanje

Copyright © 2017 Dom Zdravlja DCM

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress