Ginekologija

Ginekološki  pregled se obavlja na posebnom ginekološkom stolu, na kojem je pacijentkinja u ležećem položaju s nogama savijenim u kukovima i razmaknutim u kolenima. Pregled je kratak i bezbolan, a uključuje pregled ženskih genitalija  i vidljivog dela grlića materice pod spekulima.

Polklinika DCM vrši sledeće usluge:
– Bimanuelni pregled je pregled kojim se palpacijom, stiče uvid u stanje  genitalnih organa žene, naročito, materice, jajnika, i okolnog tkiva.
– Papa razmaz je bris grlića materice  koji služi  za rano otkrivanje promena  na grliću materice,koje bi da nisu na vreme otkrivene,mogle da prerestu u maligne promene.
– Vaginalni sekret (VS) je stepen čistoće vaginalnog sekreta
– Kolposkopija je mikroskopski pregled površine grlića metrice i vulve kojim se,kada je udružen sa PAPA razmazom ,sa velikom sigurnošću (95%) otkrivaju promene na grliću materice koje bi mogle da  prerastu u maligni proces
– Ultrazvučni pregled kojim se preko trbuha ,(sa punom mokraćnom bešikom)ili vaginalnom sondom,pouzdano dijagnostikuju eventualne  promene na unutrašnjim genitalnim organima.Njime je  moguće detaljno ispitivanje anatomije organa male karlice žene,pre svih, materice i jajnika.Moguća je dijagnostika tumora jajnika i materice.Moguće je ispitivanje uzroka neplodnosti.Moguće je praćenje  rasta folikula-folikulometrija.Njime se mogu pratiti zapaljenski procesi u maloj karlici kao i efekti propisane terapije.

Praćenje trudnoće

Praćenje trudnoće zahteva dosta testova koji se moraju uraditi za trudnicu. Jedan od takvih testova koji su deo ispitivanja u trudnoći je dabl test. Dabl test pomaže u detektovanju anomalija jos nerođenog deteta.

U današnje vreme postoji mnogo testova koji se rade u trudnoći i koji mogu biti vrlo zbunjujući. Dabl test je test kojim se određuje rizik od Down-ovog sindroma.

ZASTO JE ZNAČAJAN DABL TEST?

Danas postoji više različitih vrsta testova, a pomoću dabl testa se može dijagnostikovati prisutvo Down-ovog sindroma kod Vaše bebe. On je vrlo bitan kod žena koje su starije od 35 godina. Verovatnoća javljanja hromozmskih abnormalnosti ili Down-ovog sindroma je mnogo veća kod starijih trudnica. Sada se ovaj test već vrši kao rutinski test i savetuje se svim trudnicama da bi bile sigurne da je sa njihovom bebom sve u redu.

Postoji više različitih testova koji se u današnje vreme vrše u zdravstvenim ustanovama. Neki se vrše u 14 neki u 20 nedelji trudnoće. Ovi testovi su obično kombinacija ultrazvuka i parametara dobijenih iz krvi. Ipak, ovo su samo skrining testovi i govore o verovatnoći rizika. Vi želite da znate da li Vaša beba koju nosite ima Down-ov sindrom ili ne.

Ipak, ove testove lekari smatraju vrlo preciznim i savetuju da se urade. Preciznost takođe vrlo zavisi od ultrazvučnog aparata i od iskustva lekara. Šanse da se pravilno dijagnostikuje da li je sve u redu sa Vašom bebom ili ne su vrlo velike i zašto to ne uraditi radi predostrožnosti?

Ginekolog uzima tzv. bris grlića  materice koji se zatim šalje citologu, gde se bris obrađuje posebnom tehnikom i analizira. Eventualne maligne ćelije otkrivaju se metodom bojenja, koju je pre više od pola veka otkrio grčki naučnik Papanicolaou (odatle i naziv Papa-test). Uzimanje uzorka je izrazito jednostavno, brzo i bezbolno, a korist je velika.

Neposredno nakon uzimanja brisa za Papa-test sledi manualni ginekološki pregled. Takvim pregledom dobijaju se informacije o eventualnim patološkim promenama ispitivanih organa, te se procenjuje potreba za daljim dijagnostičkim postupcima.
Ultrazvučni pregled je korak bez koga se danas ne bi mogao zamisliti klasičan ginekološki pregled, pošto se njime brzo, bezbedno i pouzdano mogu dobiti najkvalitetnije informacije o unutrašnjim polnim organima žene (materica, jajnici i jajovodi ukoliko su boleli).

ŠTA ZAPRAVO ZNAČI TRIPL TEST?

Važno je zapamtiti da je tripl test skrining test a ne dijagnostički test. Ovaj test samo pokazuje da li je majka izložena riziku od trudnoće sa fetusom koji ima genetske anomalije.

Abnoramaln nalaz tripl testa zahteva dodatne testove za davanje konačne dijagnoze. Konzervativan pristup je da se tripl test ponovi uz primenu ultrazvuka sa viskom rezolucijom. Ukoliko test ponovo daje abnormalan nalaz, potrebno je uraditi amniocentezu.

Kontakt

Telefoni:
+381 16 233 500,
+381 16 233 501,
+381 69 22 33 500
E-mail: poliklinikadcm@open.telekom.rs Adresa: Radanska bb,
16000 Leskovac
(preko puta Doma Zdravlja na Hisaru)
logoNEW

Dom Zdravlja DCM ja zdravstvena ustanova koja je posvećena lečenju pacijenata i to kako odraslih tako i dece.

Brze i kvalitetne medicinske dijagnostike omogućuje da u najkraćem roku dobijajete najkvalitetniju dijagnostiku i terapiju različitih oboljenja i povreda.

Informacije

Pratite nas

Dom Zdravlja DCM

Kontakt podaci

  • Radanska bb, 16000 Leskovac

  • +381 16 233 500

  • +381 16 233 501

  • +381 69 2233 500

  • poliklinikadcm@open.telekom.rs

  • dcmpult@gmail.com

Copyright © 2020 Dom Zdravlja DCM

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress