Mulstislajsni Skener

(CT) SKENER

KOMPJUTERIZOVANA TOMOGRAFIJA (CT)

(CT) kompjuterizovana tomografija je radiološka dijagnostička metoda koja najprostije predstavlja digitalnu rekonstrukciju radiografskog poprečnog ili aksijalnog snopa-tomografije.

Kolimisan (suženi) snop x zraka (radioaktivno zračenje) pod različitim uglovima prolazi kroz uski poprečni presek tela (voxel) i pada na detektore na kojima se meri stepen apsorpcije ili intenzitet atenuacije primarnog snopa. Izračunate vrednosti atenuacije se prevode u CT broj koji se konvertuje u sivu skalu pojedinog elementa slike (pixel).

CT GLAVE

CT glave je metoda izbora kod posttraumatskih stanja (jasan prikaz koštanih struktura u odnosu na magnetnu rezonancu) glave i ličnog masiva, kod moždanih udara i stanja izmenjene svesti (kod pacijenata koji zbog dužine pregleda i pomeranja ne mogu da izdrže pregled na magnetnoj rezonanci). Zbog visoke rezolucije u prikazu koštanog tkiva predstavlja metodu izbora za pregled temporalne kosti.

CT PREGLED GRUDNOG KOŠA

CT pregled grudnog koša je metoda izbora za pregled plućnog parenhima (intersticijske bolesti pluća koje se mogu uočiti i magnetnom rezonancom ali sa slabijom rezolucijom). Promene medijastinuma (sredogruđa) uvećanja l.čvorova i solidne promene (se jasno uočavaju i na magnetnoj rezonanci).
Pleuralni izliv, pleuralne infiltracije (patološki procesi plućne maramice) destruktivne promene zida grudnog koša sa erozijom rebara, jasnije se uočavaju CT pregledom.

CT PREGLED ABDOMENA I MALE KARLICE

Indikacije za CT pregled predstavljaju dalja dijagnostika solidnih, tumorskih i nekih inflamatornih promena organa abdomena i male karlice (jetra, slezina, pankreas, bubrezi, ginekološke strukture) i procena stepena raširenosti infiltrativnih promena šupljih abdominalnih i pelvičnih struktura (želudac, creva i žučna kesa, m. bešika).U većini slučajeva obavezna je primena intravenskog kontrasta.
Magnetna rezonanca, zbog bolje prostorne i kontrastne rezolucije, je u značajnoj prednosti u odnosu na CT pregled male karlice.

CT PREGLED MEKIH TKIVA I KOŠTANOG SISTEMA

CT pregled mekih tkiva i koštanog sistema se obavlja u strogo specifičnim indikacijama (posttraumatska stanja kičmenog stuba bez znakova neurološkog-deficita I,II vratni pršljen, rascep luka-spondiloliza, sklerotični tumori kosti-ostedi osteomi, i nekad kao dopuna MR pregleda zbog jasnog prikaza destrukcije kosti od strane perifokalnih mekotkivnih tumora) npr. mekotkivni tu zida grudnog koša i ramenog pojasa sa destrukcijom lopatice ili rebara.

Zbog jasnog prikaza kalcifikacija CT pregled je u prednosti nad magnetnom rezonancom kod osifikujećeg miozitisa-posttraumatske promene mišića (u slučaju dijagnostičke dileme prema koštanom tumoru nakon RTG i MR snimka), za prikaz slobodnih zglobnih tela, ili za pregled mekotkivnih i koštanih tumora kada postoje kontraindikcije za pregled magnetnom rezonancom.

Kontakt

Telefoni:
+381 16 233 500,
+381 16 233 501,
+381 69 22 33 500
E-mail: poliklinikadcm@open.telekom.rs Adresa: Radanska bb,
16000 Leskovac
(preko puta Doma Zdravlja na Hisaru)
logoNEW

Dom Zdravlja DCM ja zdravstvena ustanova koja je posvećena lečenju pacijenata i to kako odraslih tako i dece.

Brze i kvalitetne medicinske dijagnostike omogućuje da u najkraćem roku dobijajete najkvalitetniju dijagnostiku i terapiju različitih oboljenja i povreda.

Informacije

Pratite nas

Dom Zdravlja DCM

Kontakt podaci

  • Radanska bb, 16000 Leskovac

  • +381 16 233 500

  • +381 16 233 501

  • +381 69 2233 500

  • poliklinikadcm@open.telekom.rs

  • dcmpult@gmail.com

Copyright © 2020 Dom Zdravlja DCM

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress