Neurohirurgija

Šta je neurohirurški pregled i šta se njime postiže?

Ljudi se često pitaju kakva je razlika  između neurološkog i neurohirurškog pregleda. Kako god pokušali da proniknete i objasnite razliku  između ova dva skoro  ista pojma,  teško da ćete doći do preciznog odgovora. Ipak,  suština je u onome šta će se pacijentu predložiti posle završenog pregleda i procene ispravnosti  funkcionisanja nervnog sistema. Neurohirurškim pregledom čini se selekcija  pacijenta u kojih se uzrok tegoba ne može  ukloniti nikako drugačije osim hirurškim putem.

Neurohirurzi,  pre svega, pregledom otkrivaju poremećaje u glavi i mozgu,  ali i u  kičmenom stubu i kičmenoj moždini.

Kada nekoga boli glava prirodno je da će u  svojoj brizi pomisliti na nešto najgore, na primer na poremećaj funkcije krvnih sudova umozgu  koji kad se zapuše često dovode do moždanog udara, poznatijeg kao šlog. Česta su i  pucanja ispupčenja na nekoj od moždanioh arterija i krvarernja u mozgu.  Specijalističkim pregledom i  korišćenjem savremenih sredstava za snimanje mozga.  Mozak se vidi kao na dlanu, tako da se sa siguršnoću isključuju ili potvrđuju tumori u mozgu ili kičmi.

Ukočena leđa i bol u jednoj ili obe noge, obično umanjuju osnovne životnih sposobnosti u koje pored kretanja i rada spada i seks. Bol u leđima i išijas najčešći su problemi u neurohirurškoj praksi. Da li operisati iskliznuti disk umetnut između pršljenjova, odstraniti ga i osloboditi prignječeni živac? To je izbiljno pitanje na koje odgovor daje samo ozbiljan neurohirurški pregled i ozbiljna analiza snimaka sa magnetske rezonance (MR) .

Urođeni defekti na kičmernom stubu poznatiji kao spina bifida mogu  tokom odrastanja deteta dovesti  do poremećaja hoda i sfinktera mokraćne bešike i krajnjeg dela debelog creva. Njihova pravovremena i pouzdana  procena kao i i plan eventualnog lečanja nisu  mogući bez neurohirirškog pregleda.

Poremećaji u razvooju lobanje i kičme u dece  otkrivaju se takođe neurohrirškim pregledom.  Zbog višegodišnje specijlizacije koja podrazumeva i usavršavanje znanja iz neurologije, hirurgije, neurohirurgije i pedijatrije iskusan neurhirurg često otkriva probleme znatno pre nego što se ispolje svom žestinom i postanu popravljivi samo hirurškim intervencijom.

Kontakt

Telefoni:
+381 16 233 500,
+381 16 233 501,
+381 69 22 33 500
E-mail: poliklinikadcm@open.telekom.rs Adresa: Radanska bb,
16000 Leskovac
(preko puta Doma Zdravlja na Hisaru)
logoNEW

Dom Zdravlja DCM ja zdravstvena ustanova koja je posvećena lečenju pacijenata i to kako odraslih tako i dece.

Brze i kvalitetne medicinske dijagnostike omogućuje da u najkraćem roku dobijajete najkvalitetniju dijagnostiku i terapiju različitih oboljenja i povreda.

Informacije

Pratite nas

Dom Zdravlja DCM

Kontakt podaci

  • Radanska bb, 16000 Leskovac

  • +381 16 233 500

  • +381 16 233 501

  • +381 69 2233 500

  • poliklinikadcm@open.telekom.rs

  • dcmpult@gmail.com

Copyright © 2020 Dom Zdravlja DCM

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress