Najmoderni, najsavremeniji i ujedno pripadnik najviše klase kolor dopler ultrazvučni aparat TOSHIBA APLIO 500.

Uređaj odlikuje visoka rezolucija  uz različite mogućnosti za poboljšavanje slike i dobijanje bolje oštrine i kontrasta čime je omogućeno uočavanje i razlikovanje teško vidljivih ili početnih promjena u tkivu (2-3 mm) koje se pregledava.

U Domu Zdravlja DCM i ranije  je postojao vrlo kvalitetan kolor dopler ultrazvučni aparat , ali tadašnje mogućnosti doplerskog prikaza (protoka krvi) u organima i tkivima nisu bila tako savršena kao u ovom novo, najsavremenijem  ultrazvučnom kolor dopler uređauj (Toshiba) Aplio 500 . Ovim  uređajem  moguće je bez prijene kontrastnih sredstava dobiti protok krvi u  žarišnim promjenama u dojkama  kojim je moguće prikazati  ogranke  manjih promera  krvnih sudova  koje je bilo do sada teško prikazati bez kontrasta dosadašnjim kolor doplerom . Takođe ovaj najnoviji ultrazvučni uređaj ima mogućnost kvantitative elastografije SWE, kojom se meri čvrstoća tkiva (kPa)  u tumoru.. 

Moguće je prikazati vaskularizaciju u tumorskom tkivu dojke i time bolje razlikovati je li vaskularizacija uredna ili se radi o patološkim krvnim sudovima u zloćudnim tumorima. Na taj način možemo kod nekih pacijentkinja izbjeći punkciju i s većom sigurnošću nakon pregleda, možemo znati o kakvoj se promjeni radi.

 

Savremeni aparati

Dom Zdravlja DCM poseduje savremene uredjaje za ultrazvučnu dijagnostiku.